Zeytinyağına hobi amaçlı girdi...
...Avrupa'dan ödül aldı

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ağaçlıhöyük köyünde ailesinden kalma zeytinliklerde hobi amaçlı zeytinyağı üretimi yapan Ali Osman Menteşe, zeytinyağının en prestijli kurumları arasında gösterilen Brüksel merkezli Monde Selection'dan gümüş madalya aldı. Menteşe, ödül sonrası artık ihracat yapmayı düşünmeye başladığını söyledi. Menteşe, bir iktisatçı olarak uzun yıllar ilaç sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticiliğini yürüttüğünü, 1998 yılında emekli olduktan sonra memleketi olan Milas'a yerleşerek hobi amacıyla aileden kalma zeytinliklerle ilgilenmeye başladığını belirtti. Milas'a yerleştiği dönemde bölgede bir çok insanın “Milas'ın yağından yemeklik yağ olmaz” görüşünün bulunduğunu, kendisinin bu yorumlara çok üzüldüğünü belirten Menteşe, iyi yetiştirilip üretildikten sonra her yörenin yağının kaliteli olabileceğini kanıtlamak üzere butik sıkma tesisi kurduğunu söyledi.

Zeytinliklerde ürettiği memecik tipi zeytinlerin büyük bölümünü TARİŞ tesislerinde sıktırdığını, bir bölümünü ise butik sıkım atölyesinde değerlendirdiğini kaydeden Menteşe, şu bilgileri verdi:


“İlk önceleri hobi amacıyla giriştiğim bu iş, giderek yörenin yağının ne kadar kaliteli olduğunu kanıtlama iddiasına döndü. Modern tarım uygulamaları sonrası yağ kalitesi önemli oranda arttı. Soğuk sıkım tekniğiyle yüksek kalitede, yöreye özgü tatlara sahip ürünler çıkarmaya başladık. O kadar başarılı olduk ki her yıl dünyanın en iyi yağlarının girdiği İtalyan kataloglarında
iki yıl üst üste yer aldık. Bu bizim için çok sevindirici bir gelişme oldu.

Son olarak Menteşe Som markalı yağımız, zeytinyağı konusunda bilinen en prestijli kurum olan Brüksel merkezli Monde Selection tarafından gümüş madalyaya layık görüldü. Bu ödülle kalitemizi belgeleyip, kendimizi kanıtladık. Sadece Türkiye'den değil, Akdeniz'in değişik ülkelerinden gelen üreticileri geride bıraktık. Bu ödüle sadece kendi ailemiz ve şirketimiz değil tüm ilçe sevindi. Çünkü 'Milas yağı kalitesizdir' imajını yıktık.”


Menteşe, sıkma tesislerinde ticari amaçlı üretim yapmadığını, ürettiği yağları eş-dost olarak niteleyebileceği alıcılara gönderdiğini ifade ederek, alınan ödül sonrası artık ticari düşünmeye başladığını kaydetti.
Alınan ödül sonrası bazı kurumlarda talepler aldığını, ihracat bağlantıları konusunda görüşme aşamasında olduğunu dile getiren Menteşe, Milas yağlarının kalitesini mümkün olduğu kadar çok pazarda kanıtlamak istediğini ifade etti.

ASIL HEDEF İÇ PAZAR

Ailesinden kalma 2 bini aşkın ağacın bulunduğunu, buna bin 200 ağaç daha ilave ettiğini dile getiren Menteşe, asıl hedefinin iç pazar olduğunu da belirtti.
Menteşe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de asıl sorun iç tüketimin yetersiz olmasıdır. Bu durum ileride daha büyük problem yaratacak. Devletin de desteği sonucu özellikle Güney ve Güneydoğu Anadoluda yeni zeytinlikler tesis edildi. İç tüketim bu seviyede devam ederse, bu ağaçlardan yağ alınmaya başladığında fiyatların düşmesi kaçılınmazdır. Bu durum, üreticinin girdiği işten pişman olmasına neden olur. Sektör bunun farkına varmalı ve Türk halkının zeytinyağı tüketmesi için çalışmalı. Anadolu'da Uşak'tan öteye kimse zeytinyağı kullanmıyor, batı tarafında da evin dışına çıktığınızda hiçbir yerde yok. Son günlerde maden suyu üreticileri başarılı bir tanıtım kampanyası yürütüyor. İç tüketimin artması için maden suyu gibi tanıtım yapılmalı.”

MARKALARDAKİ AİLE RUHU
Milas'ta eşi Sitare Menteşe ile çalışan Ali Osman Menteşe, ürettikleri zeytinyağlarına isim koyarken, aile büyüklerini unutmamış. 2. Abdülhamit'ten kaçarak Paris'e yerleşen dedeleri Murat Salih Menteşe'nin 1908 yılında Paris'te evlendiği nineleri Fransız asıllı Suzanne Dugeny için evliliklerinin 100. yıl dönümü anısına, “Suzan Nine” markasıyla yağ üreten ve bu yağla dünya kataloglarına girmeyi başaran Menteşe ailesi, son olarak isimlerinin baş harflerinden oluşan SOM markasıyla da son ödülü almış.

Hiç yorum yok: