HAZIRLANIŞI
1. Bir tencerede ½ çay bardağı zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. 2. Üzerine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip biraz pişirin. 3. Kuş üzümlerini, toz şekeri ve ayıklayıp yıkadığınız pirinci ilave edin. 4. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. 5. Tuzu, karabiberi, kuru fesleğeni ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pirinç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. 6. İç malzeme pişince, ince ince doğradığınız taze nane ve maydanozu ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın. 7. Biberleri ayıklayıp yıkayın. 8. İç malzemeyi biberlerin içine doldurun, ağızlarını domates ile kapatın. 9. Bir tencereye yerleştirin. 10. Üzerine ½ çay bardağı zeytinyağı ve ½ su bardağı sıcak suyu ekleyin. 11. Biber kabukları yumuşayıncaya kadar-yaklaşık 20 dakikapişirin.
BAŞKA BİR TARiF
Malzeme:
500 gr. pirinç 1,5 kg. soğan 500 gr. zeytinyağı 50 gr. fıstık 25 gr. şeker 50 gr. üzüm 2 adet limon Bir demet dereotu Bir demet maydanoz Bir demet nane Bir çay kaşığı karabiber Tarçın – bahar Tuz 2 kg. dolmalık biber.
Yapılışı : Soğan incecik doğranır. 500 gr. zeytinyağı ile sara-rıncaya kadar kavrulur. 30 dakika evvel ılık suda ıslatılmış pirinç, fıstık ilâve edilir. Biraz daha kavrulur Yarım litre kadar su konur. Hafif ateşte suyu çektirilir. Ateşten alınır. Kıyılmış dereotu, nane, maydanoz, bahar, biber, tarçın, tuz, şeker, üzüm, iki limon suyu ilâve edilir ve karıştırılır. Bi berlerin başları kesilir. Çekirdekleri ayıklanır. Yıkanır, hazırlanır. Hazırlanan iç doldurularak üzerleri kapatılır. Ten cerenin dikine maydanoz ve nane sapları konur, veya ta bak kapatılır. Doldurulan dolmalar, ağırları yukarıya gel mek üzere dizilir. Üzerine bir tabak kapanır. Biraz tuz ve su ilâve edilir. Evvelâ harlı ateşte; sonra hafif ateşte su yu çektirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır. Demates ve limon dilimleri ile süslenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder