Zeytinyağlı Sebzeli Tavuk

Malzeme :

1 adet tavuk
500 gr. patates (3 adet)
2 kaşık yağ
250 gr. havuç (3 adet)
1/2 kutu bezelye konservesi
1 kaşık tereyağı
1 kaşık un veya patates unu
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz.

Not : Bu çeşit tavuk sofralarda, piknikte, yolculukta, soğuk büfelerde sandviç, yapılmasında çok kul lanılır.

Yapılışı :

1) Tavuğu temizleyiniz.
2) Kanatlarını ve butlarını birleştirerek dikiniz veya bağlayınız.
3) Bir tencereye 2 kaşık yağ koyup tavuğu da üzeri ne koyunuz.
4) Orta hararetli ateşte tavuğu pembe renkte kızar tınız.
5) Üzerine çıkacak kadar su koyup pişiriniz.
6) Pişince tavuğu sırtı yere gelecek şekilde bir ye re koyunuz.
7) Butlarını, kanatlarını ve göğüs etini keserek çıkar tınız.
8 ) Tekrar butları ayak kısımlarını yaryana getirip ser vis tabağının içine koyunuz (ayak kısımları içte but kısımları dışa gelecek şekilde).
9) Yana doğru kanat etlerini ve en üstüne de göğüs etini koyarak tabakta aynen tavuk şekli yapınız.
10) Tavuğun etrafına patates, havuç sotesi, bezelye sotesi, yaparak v.s. koyup süsleyiniz.
11) Yalnız tavuğun üzerine salçasını döküp servis ya pınız, (garnitürlerin üstüne dökülmez, çünkü gar nitürler yumuşar).
12) Suyunu da istediğiniz yerde kullanınız.

SALÇANIN HAZIRLANMASI :

1) 1 su bardağı kadar yağsız tavuk suyunu bir kaba koyunuz, kaynatınız.
2) 1 kaşık patates veya unu suyla ezip, kaynıyan su ya koyup karıştırınız.
3) 1-2 taşım kaynatıp koyulaştırınız, (un çorbası kı vamında olmalıdır).

Not : Bu salça tavuğun üzerine parlaklık vermek için hazırlanır.

Hiç yorum yok: